MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

AMI Event i Köln

AMI:s årliga event om tätskiktsmembran hölls 14-16 november i Köln Tyskland, med fyra olika sessioner.

AMI:s årliga event om tätskiktsmembran hölls 14-16 november i Köln Tyskland, med fyra olika sessioner.

Ylva Edwards

Ylva är teknisk doktor i Väg och banteknik samt docent i Brobyggnad vid KTH. Har arbetat på VTI, KTH och CBI Betonginstitutet/Rise. Driver sen 2017 egen konsultverksamhet i företaget Ylva Edwards Materialteknik AB. Ingår i Ytskyddsakademien och har medverkat i en lång rad forsknings- och utvecklingsprojekt.

Ylva Edwards på plats från Köln.

AMI:s årliga event om tätskiktsmembran hölls 14-16 november i Köln Tyskland, med fyra olika sessioner. Inte så mycket specifikt om betong men många av produkterna läggs ju på betong. Annars var det rysligt mycket om cirkuläritet och hållbar produktanvändning, förstås. Nätverkande ingår alltid som en stor och viktig del i dessa tillställningar.

SESSION 1: Market Overview and Trends
Förutom en marknadsöversikt av Nick Palmer AMI, fick vi ta dela av en spännande presentation om gröna tak i Schweiz. Andreas Dreisiebner berättade inlevelsefullt om solpaneler på kors och tvärs för platta tak med biologisk mångfald. Ibland blir det för mycket av det goda (som på bilden nedan) och ibland får man komma på nya lösningar (med snö som utmaning). Inspirerande, men Andreas kände konstigt nog inte till Scandinavian Green Roof Institute.               

SESSION 2: Advancing Circular Practices in the Building and Construction Industry
Här ingick bland annat en paneldiskussion om utmaningar och möjligheter vad gäller cirkuläritet. Erik Oyno från PROTAN i Norge inledde med ett provokativt anförande.

Jag fick vara med på ett hörn i sessionen med presentation om tätskikt för broar, P-däck och gröna tak i Sverige. Försökte lyfta fram teknisk hållbarhet och längre livstid med bl a ytskydd som åtgärd.

SESSION 3: Regulatory Landscape in the Building and Construction Industry
Här pratade Oscar Nieto från Europakommissionen om regelverk och vad som var på gång där. Nicole Lens fortsatte om hållbarhet, materialpass, standardisering och förordningar. Tung men mycket informativ session.

SESSION 4: Innovations and Applications in Waterproofing
Mest spännande i sessionen, för min del, var inlägget från företaget Neptune Coatings. Det handlade om ett sprutapplicerat bitumenbaserat tätskiktssystem. Något att gå vidare med och testa hos oss!? George Sakellariou från Belgien presenterade, men även Chief Executive Officer Harry Babikian var där från Las Vegas. Kanske kommer de delta på Ytskyddsdagarna 7-8 februari i Kista. Jobbar på det.

Peter Dey från Saint Gobain UK hade också en intressant presentation om tätskikt och detaljer på betong under grundvattennivå.

Presentationerna kan laddas ner från AMI:s hemsida. Nästa motsvarande Event blir 5-7 november i Düsseldorf.

Avslutningsvis måste jag bara ta upp ett trevligt lunchsamtal med en delegat som kom ända från Australien. Han var konsult och tätskiktsexpert, enligt egen utsago. Så då undrade jag förstås om tätskikt på betong Australien. De svar jag fick var lite överraskande.

Betongbroar? –  Inget tätskikt alls. Slitlager direkt på betongen med något löst liggande mellanskikt.

P-däck? –  Inget tätskikts- och beläggningssystem. Kör på betongen. Armeringen rostar som regel inte för det är så torrt.

Ytskydd i kärnkraftsanläggningar? – Finns inga kärnkraftverk (ja, det borde jag kanske ha vetat).

Tätskikt på gröna tak? Gröna tak är inte aktuellt i Australien.

Läs mer