MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

B

Åsa ”Betongbruden” Karlström tänkte hinna med en snabb basklossning före lunch. Den tog tre timmar.

Betongen fast i basken

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

Åsa ”Betongbruden” Karlström tänkte hinna med en snabb basklossning före lunch. Den tog tre timmar.

Jag hade börjat klockan 06:15 och när den var ungefär halv tio frågar fabriken om jag kan tänka mig ett lass till före lunch. Jag som numera bara äter en macka till lunch är inte så beroende av att äta på en viss tid så absolut kunde jag ta ett lass till.

När jag står och lastar ser jag att det är basklossning och det kan ta allt från några minuter till evigheter och är ofta rätt segt så jag tar med lunchmackan för säkerhets skull.

Kommer fram till bygget och ringer kunden som ska komma ner och öppna. Efter tio minuter kommer det en kille och jag kör fram och ställer mig på angiven plats. Basken kommer ner och jag backar till och fyller den till två tredjedelar enligt önskemål. Kör sedan fram en bit för att vänta tills den är tillbaka från taket där de ska gjuta.

Relativt snart är den tillbaka och kunden vill hälla tillbaks i bilen för det verkar vara något fel, de får inte ut betongen ur basken?

Jag förklarar att av säkerhetsskäl får de inte göra så men vi kommer fram till en lösning som jag känner är acceptabel. Det visar sig dock att det inte går att tippa betongen i bilen heller så de får hissa ner basken och ta fram bilmaskinen.

Tack vare en bra åkare finns det en verktygslåda på bilen så istället för att ge sig iväg och hämta någon annanstans på bygget, så jag lånar kunden verktyg och en slägga. De tar av strumpan (en bit bred gummislang som betongen rinner igenom från basken så att man kan styra bättre var betongen hamnar) och sedan får de bila i öppningen. Efter ett tag kan de få öppningsmekanismen att röra på sig och fortsätter då att bila rent i strumpan.
Någon har inte gjort ordentligt rent efter förra gjutningen vilket nu kostar onödiga pengar. En del betong rinner ut på gatan så jag lånar ut min skyffel så att de kan skotta upp det värsta och lägga det i en bigbag och sen har jag vatten så att de kan spola rent. Vid det här laget skämtar jag med kunden om att jag ska starta uthyrningsfirma och hyra ut grejer…

I väntan på att basken ska komma ner igen passar jag på att smörja rullarna. Detta ska göras ett par gånger i veckan vid normal användning av bilen. Det tar en bra stund innan basken kommer ner igen. När jag har stått och lossat i ungefär två timmar tycker kunden att betongen börjar bli lite stabbig och vill att jag klättrar upp och kollar. Den ser fortfarande ut att ha rätt konsistensklass men om de vill kan vi lätta upp den. Det vill de så vi häller i flytmedel och fyller på igen.

Efter tre timmar är betongen inte så kul längre men då är vi äntligen klara! Långtråkigt eller slappt med långlossning i bask beror på humöret för dagen, idag var det alldeles lagom ansträngande.

Läs mer