MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Betongfokus i värmen!

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

En av de varmaste dagarna i somras ringde min polare Steven mig och kollade läget. Det visade sig att han skulle ut till Djurhamn väldigt långt ut på Värmdö och pumpa och skulle ha betongen från “min” fabrik. Vi hade inte setts på ett bra tag, man har fullt upp med jobb och sådär så vi sade att det vore ju kul om jag kunde få det ena av de två lass han skulle ha. Det pratades med fabriken och så var det fixat!

En extra bonus för min del var att det var en timme och tio minuter körtid ut till kunden och jag älskar långkörningar. Hämtade lunchmackan, fyllde vattenflaskan och såg till att ha fullt i bilens vattentank och rejält med flytmedel med mig eftersom det var så varmt och det kanske kunde behövas. Fabriken tillsatte dessutom retarder i lasset vilket fördröjer brinntiden. På med bra musik i stereon och sedan i väg i solskenet.

När GPS-tanten säger att det är 140 meter kvar kommer jag till en korsning och möts av kunden. “Du får backa härifrån” säger han och pekar in på en smal krokig grusväg. Jag vänder och börjar backa men när jag är nästan framme vid pumpen tar det stopp, en personbil står illa till så det går inte att ta sig förbi. Den flyttas snabbt och sedan kan jag backa till mot pumpen.

Ut och hälsar på en varm Steven, så roligt att ses! Termometern i bilen visar på 37 grader, vi står mitt i solen och ska gjuta plintar med hängande slang från pumpmasten. Plintar är ett djävulens påfund, även om det är snäppet bättre att gjuta dem med pump än med ränna men det tar evigheter…

Vi kollar betongen som ser bra ut och börjar lossa. Jag står uppe på balkongen och på grund av värmen håller Steven och jag tät ögonkontakt och kommunicerar ordlöst. Det är underbart att jobba med folk man är samkörd med, allt flyter så mycket bättre.

Efter en stund är det läge att lätta upp konsistensen litegrann så jag tillsätter flyt och blandar ihop det med betongen under fem minuters snurrande på förhöjt motorvarv, sedan fortsätter lossingen. Jag är värmekänslig och det är hemskt varmt däruppe men det funkar skapligt ändå, mest för att man är så fokuserad på betongen i värmen.

Efter en timme och en kvart är min bil tom, då kör jag ut från pumpen till korsningen och släpper in nästa bil innan jag backar tillbaks och spolar rent roteraren ordentligt innan jag beger mig tillbaks till civilisationen. Att få träffa en god vän en solig dag ute i skogen såhär på jobbet gör underverk för både själen och arbetsmoralen. Glada medarbetare jobbar bättre!

Läs mer