MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

“Gjort grisar med barn!”

Betongvärlden

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

“Jag gick treårigt gymnasium med inriktning jordbruk/skogsbruk.”

Hoppas att ni hade en skön långhelg. Jag började med att ta en premiärvända till utegymmet. På lördagen var det dags för Bergadagarna, vilket är öppet hus på Berga naturbruksgymnasium. Där kan man bland annat se gårdens djur och maskiner, besöka det mycket fina lantbruksmuseet, äta lunch och köpa lokalproducerade varor och hantverk.

Det är kanske inte så många som vet det, men jag gick treårigt gymnasium med inriktning Jordbruk/Skogsbruk där med examensår 1997. Jag fick alltså lära mig grunderna i det man behöver kunna för att ta hand om ett lantbruk med tillhörande skog. Vi lärde oss bland annat köra traktor, lastmaskin, skördetröska, köra timmer i skogen med häst, mjölka, klippa får, inseminera grisar med mera. Det sistnämnda är ett ganska effektivt partytrick, att utbrista “jag har gjort grisar med barn” ger reaktioner kan jag lova!

Jag och en av mina bästa vänner vann skolmästerskapet i plöjning, vi var dessutom det enda rena tjejlaget. Maskinparken på skolan bestod av allt från veterantraktorer till moderna traktorer. Lite kul är att en del av maskinerna från min tid fortfarande finns kvar, bland annat den Valmet som det körs timmer med. Utöver en massa fina minnen från tre väldigt roliga år fick jag också med mig kunskap jag har haft nytta av senare i livet.

Ett riktigt kärt minne var motorsågskursen, 80 timmar i skogen mitt i vintern. Fantastisk stämning, kul utbildning och få saker slår en fika vid en eld i skogen. Livskvalitet och något att minnas resten av livet. Trots att jag sedan sysslade med andra saker efter gymnasiet har jag aldrig ångrat mitt val.

Efter det var det dags för nationaldagen och då blev det en tur till hembyn Sorunda i Nynäshamns kommun. Jag bodde där tills jag var 26-27 nånting, sedan flyttade jag till Tumba där jag bor nu. I Sorunda hade man firande med liveband, finbilar, försäljning av den lokala delikatessen Sorundatårta och dessutom en mycket fin fotoutställning om Cementas påverkan på Stora Vika när de hade sin verksamhet därmellan 1949-1981. Man kunde läsa om hur mycket Cementa betydde för byn och byborna och se många bilder från bygget av verksamheten.

Hembygdsföreningen hade dessutom en bok om detta så den fick följa med hem till samlingen. Där fanns flera trycksaker om Cementa i Stora Vika som jag gärna hade tagit med hem men de var inte till salu. Mycket nöjd med helgen ägnades tisdagen åt att finslipa det sista med eleven som dagen därpå hade “uppkörning” hos Betongindustri och sedan kommer han att få fortsätta öva på egen hand framöver.


Läs mer