En pumpoperatör “vann” med 24 timmar!
Diskussionerna om våra konstiga arbetstider och långa dagar fortsatte och vi kom in på hur långa dagar folk hade jobbat som längst. En pumpoperatör “vann” med 24 timmar! En processteknikers (de som blandar betongen) rekord var 20 timmar. En annan pumpförare hade personbästa/sämsta på 19 timmar, en less fru och ett äktenskap fattigare blev tacken för det.
Mitt eget rekord är 16 timmar. Det berodde på en fabrik som skulle stänga klockan 16, en order/säljavdelning som gissningsvis antingen inte vågade neka en storkund eller inte hade den reella kunskapen och kunde förstå att det inte skulle fungera. Man skulle gjuta frigolitväggar (formen är av frigolit, betongen hälls ner mellan frigolitblocken), 26 kubikmeter var det beräknat och man ville ha gjutstart klockan 15. Eftersom fabriken skulle stänga 16 så blandade man alla lass på en gång och sedan fick vi vänta ute på bygget. Med frigolitväggar är det så att det nästan alltid strular och tar tid så det behövdes ingen högre utbildning för att inse att det här skulle skita sig.
Jag satt i över fyra timmar och väntade på min tur. Betongen som skulle hålla konsistensklass S5 (mycket lättflytande) byggde ett halvmeter högt torn på gallret i pumpen när jag äntligen fick börja. Vi lättade såklart upp betongen så gott det gick men väggarna måste ha sett ut som Tetris. Givetvis skulle det här jobbet aldrig ens ha planerats med dessa förutsättningar. Klockan 21 på kvällen hade jag fortfarande inte lämnat bygget, då ringde jag min dåvarande chef och förklarade att det blir olagligt idag och det finns inte en chans att jag tänker jobba imorgon.
Jag hade då en mycket förstående sambo, så för min del var just den biten ok. Men andra sliter för att få ihop familjelivet, få partners uppskattar att du jobbar 10-12 timmar/dag de flesta dagar i veckan. Ska du lämna på förskola så måste du börja senare, alltså blir det du som får ta de sena lassen och då hinner du kanske inte ens träffa dina barn vissa kvällar. Då är det svårt att inte bli bitter när det sedan dyker upp affischer i fikarummen där man skryter om hur man värdesätter balansen mellan arbete och fritid.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.