MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Liten tuva stjälper stort lass!

Curt Lindberg

Curt Lindberg började jobba som snickarlärling på byggfirman Hus och Kraftbyggen i Gävle 1962. Via uppköp arbetade han på både ABV, BPA och Peab, sen 1979 som arbetsledare. När Peab 1998 lade ner sin byggverksamhet i Gävleborgs län köpte han upp verksamheten inom byggservice och drev eget till pensionen 2009. Som mest hade han 30 anställda. År 2021 kom diktsamlingen ”Hundra tankar från en gammal man” ut. Exklusivt för Betongvärlden skriver han dikter och berättelser hämtat ur sitt yrkesliv.

Det här med olyckliga omständigheter kommer tydligt fram i denna händelse från i början av 2000-talet, alltså 20 år sedan så de är väl preskriberat. 

Det var en badrumsrenovering i en bostadsrättsförening i Gävle. Husen var typiska 70-tals lägenheter, tre våningar + källare, nio lägenheter per uppgång, en 1:a, en 2:a och en 3:a per plan. Kall- och varmvattenledningarna var uppdragna till treornas badrum, plattsättarna hade strukit på det sista lagret av tätskikt,  även gummiduken över golvbrunnen fanns där. Dock hade han inte skurit upp duken och satt dit klämringen. De boende i dessa tre lägenheter bodde i sina respektive sommarstugor.

Det här var en fredag, rörmokaren hade monterat avstängningsventilerna till denna stam med stängda kranar, ledningarna upp till lägenheterna var inte proppade i de blivande badrummen. Nu var det inte bättre än att rörmokaren hade monterat avstängningsventilen med vredet nedåt precis ovanför en dörr till ett av källarförråden.

Så på fredagskvällen hade en person öppnat dörren till förråden vilket gjorde att dörrens överkant tog i vredet och öppnade kranen en bit. Personen märkte ingenting utan stängde och gick upp till sitt. Kranen var ju inte fullt öppen så de tog sin tid innan alla tre badrumsgolven var fulla med vatten. Det var inte förrän på söndagen man upptäckte det, då det hade runnit ut vatten under tröskeln på balkongdörren och ut på balkongen där det droppade ner på marken.

Det var ju rörfirmans försäkringsbolag som fick ta detta, med utredningar, torkningar och ersättningar och återställningskostnader. Det tog tid innan det var klart och dyrt blev det. Rörfirman var inte populär hos bostadsrättsföreningen efter detta, men rörmontören blev inte ersättningsskyldig ifall någon undrar. 

Läs mer