MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Vilken dammbindning?

Dammbindning betong - BetSil

Oskar Esping

Oskar Esping är teknisk doktor och arbetar på Thomas Concrete Groups C-lab. Han har under många år svarat på frågor från läsare på betong.se och i Tidskriften Betong. Här på Betongvärlden fortsätter han att vara expert.

Oskar Esping svarar på fråga.

Det är så många olika märken på dammbindningar så jag undrar om det ens spelar någon roll vilket man använder. Lutar åt BetSil men Hagmans verkar likvärdigt. Det gäller garagegolv så det ska helst stå emot oljefläckar.
/Kicki

Hej Kicki, för att ett betonggolv i ett garage skall stå emot oljefläckar, skulle jag föreslå färg av typen 2-k epoxi.

Exponerade betonggolv behöver ytbehandlas för att dammbinda, samt för att göre det lite mer smutståligt och lättstädad.  Det finns många preparat och metoder för detta.

Till att börja med behöver betong finglättas för ytan skall bli hård och någorlunda tålig, alternativt att betongen slipas när den hårdnad. Utan efterbehandling kan ytskiktet bli ganska poröst (“gjuthud”). Man kan också tänka ett cementbaserat spackel anpassat för att vara exponerat, typ för industrigolv, parkeringshus, mm.

När det gäller ytbehandling kan preparaten vara av typen vattenglas, silaner, lack, akrylat, harts, olja, vax, paraffin, mm. Och de har lite olika effekt (utförande, tålighet, underhåll, utseende, halkrisk, mm). Vissa preparat är inte helt kompatibla med varandra, och kan behöva läggas på i viss ordning. Jag vill helst inte rekommendera någon speciell ytbehandling.

Du nämner BetSil och Hagmans vilka, har produkter för ytbehandling.  BetSil är kiselbaserad av typen vattenglas (natrimsilikat), och jag tror att Hagmans är av typen akrylat (likt primer). Det finns andra likvärdig produkter, exempel på vattenglas är Nitor Natron eller Sika-1 och akrylater finns ett flertal. Kiselbaserade produkter (Silan, vattenglas) skall läggas på obehandlad betong, men bör inte användas på tidigare behandlad yta med andra preparat. Du kan alltså börja med vattenglas, och sedan prova annan ytbehandling om du vill (inte tvärt om). Vattenglas läggs på i tunna lager, och eventuellt överflöd torkas bort direkt. Följ tillverkarens anvisningar och rekomendationer. Prova förslagsvis på en liten betongyta först, så det blir som du tänkt dig.

Lycka till.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Förslag på ytbehandlingar?

Hur slår cementpriset på betong?

Läs mer