MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Cementfri betong testas i Kiruna!

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

På LKAB Berg & Betong i Kiruna testas nu ett betongrecept som avsevärt decimerar koldioxidutsläppen vid tillverkning.

– Då vi inte använder betongen till konstruktion är vi undantagen de standarder och krav som gäller infrastrukturanpassad betong. Det ger oss möjligheter att testa och påverka vår tillverkning för att minska utsläppen samtidigt som vi har en säker produkt, säger Benjamin Krutrök, gruppchef på LKAB Berg & Betong.

Bergschakt, som används för att transportera malm, kräver förstärkning med schaktbetong. Varje år går det åt 80 000 kubikmeter betong för förstärkningsarbetet. LKAB Berg & Betong har tidigare använt GGBS, en restprodukt från ståltillverkning, för att ersätta en del av cementen i betongreceptet, men nu genomförs det första storskaliga testet med ett recept som inte innehåller någon cement alls.

– Vi har målet att bli en koldioxidfri leverantör, säger Benjamin Krutrök.

Den nya ingrediensen är avfallskalk, som har använts för rökgasrening och som normalt deponeras. Tillsammans med GGBS och gråberg, som används som ballast, innebär det en helt cirkulär betong med låga koldioxidutsläpp.

Läs mer