Tillväxtverket stöder forskning för en renare cementindustri.
Tillväxtverket och EU:s Fonden för rättvis omställning har avsatt sammanlagt 50 miljoner kronor till sex projekt som utforskar hur cementindustrin ska bli mer klimatsmart.
Målet är en en cementproduktion utan utsläpp och med hjälp av pengarna ska projekten utforska material och produktionstekniker som används vid framställningen av cement.
– Med EU-medel från Fonden för en rättvis omställning kan vi ge ett riktat stöd till cementindustrin, som därmed kan ta tekniksprång som är nödvändiga för att uppnå en industri utan utsläpp, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.
Flera tekniska lösningar som är nödvändiga för att industrin ska kunna ställa om kräver stora satsningar inom forskning och utveckling. De 50 miljonerna ska även bidra till att industrin kan bibehålla eller utveckla sin konkurrenskraft.
De projekt som har fått finansiering är:
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.