MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Betolar och FCP lanserar Koldioxidsnål betong

Finskt-arabiskt samarbete för CO2-snål betong

Betolar och FCP lanserar Koldioxidsnål betong

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Finska teknikföretaget Betolar har ingått samarbete med betongtillverkaren Fujairah Concrete Products (FCP) i Förenade Arabemiraten. Det tillkännagavs under klimatmötet i Dubai där företagen tillsammans lanserade betongprodukter med lågt CO2-utsläpp.

Betolar och Fujairah Concrete Products (FCP) deklarade sitt samarbete vid det internationella byggevenemanget Big 5 Global i Dubai. Produkterna som de lanserade är baserade på den cementfria Geoprime-lösningen utvecklad av Betolar. Lösningen innebär att flera tidigare oanvända, massiva industriella biprodukter omvandlas till cementersättning.

– Förenade Arabemiraten har under lång tid arbetat för att få ut nya hållbara produkter till marknaden för att avsevärt minska CO2-utsläppen. Cementreduktion spelar en avgörande roll för att drastiskt minska dessa utsläpp från byggmaterial. Vår lösning hjälper industrin att nå sina hållbarhetsmål, säger Betolars försäljningschef Ville Voipio.

FCP är en del av Fujairah Building Industries och ledande tillverkare av betongprodukter i Fujairah-regionen i Förenade Arabemiraten. Företaget verkar som leverantör av betongprodukter i flera stora projekt och producerar mer än 25 miljoner block och 800 000 kvadratmeter beläggning årligen.

Tillsammans har Betolar och FCP designat och testat en geopolymerbaserad betongbeläggningsprodukt tillverkad med Geoprime-lösningen som är lämplig för Mellanösternmarknaden. Eftersom produktionen inte använder cement utan alternativa bindemedel minskar CO2-avtrycket avsevärt jämfört med vanliga cementbaserade produkter.

Läs mer