MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Hållfasta betongbojar ska testas

Flytande bojar i hållfast betong

Hållfasta betongbojar ska testas

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Ett nytt projekt med stöd från EU ska utveckla och testa nya flytande strukturer av höghållfast betong.

Projektet som heter Wechull+ koordineras av Rise och genomförs av ett konsortium med forskningsorganisationer och företag från fem europeiska länder. Syftet är att utveckla och testa nya flytande strukturer av höghållfast betong till en låg kostnad och med ett lågt koldioxidavtryck.

Betongstrukturer är motståndskraftiga mot marin miljö och går snabbt och lätt att tillverka på plats jämfört med traditionella stålstrukturer. Wechull+ baseras på resultat som har uppnåtts inom ett tidigare projekt. Där togs en ny lättflytande högpresterande betongblandning fram för den patentskyddade så kallade ”bikakestrukturen” som finns i bojar utvecklade av forskningsföretaget Ocean Harvestings.

Lösningen gör det möjligt med volymproduktion av bojar nära installationsplatsen. Bojarna väger lika mycket som bojar med konventionellt stålskrov, men tillverkas till fyra gånger lägre kostnad och ger tre gånger lägre koldioxidavtryck. De går också tio gånger fortare att tillverka.

– Att reducera resursanvändning och miljöpåverkan är kritiskt i energiomställningen. Vi är mycket positiva till att vår bikakedesign för flytande strukturer kommer att testas av andra havsenergiutvecklare, säger Mikael Sidenmark, vd Ocean Harvesting Technologies.

Det treåriga projektet har fått två och en halv miljon euro i stöd från EU:s program Clean Energy Transition Partnership (CETP).

Forskningsorganisationerna och företagen som ingår i projektet är Rise, Delft tekniska universitet, Carnegie Clean Energy, Ocean Harvesting Technologies, Gdansk tekniska universitet, SolarDuck, Plocan och Pekabex.

Läs mer