MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Fyrskeppet i Malmö byggs med klimatförbättrad betong

Fyrskeppet styr mot minskad klimatpåverkan

Fyrskeppet i Malmö byggs med klimatförbättrad betong

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Nyligen genomfördes den högsta gjutningen 40 meter upp i luften på Fyrskeppet i Malmö. Fastigheten är till stor del byggd med Eco-Betong från Swerock som minskar projektets klimatpåverkan med en tredjedel.

I Malmö reser sig Fyrskeppet med cirka 4 000 kubikmeter betong från Swerocks fabrik i Malmö. Bland annat används den till att bygga valv och väggar.

– Vi är stolta över att få leverera Eco-Betong till Peab, som bygger en av sina hittills mest hållbara bostadsfastigheter, och samtidigt kunna bidra till en minskad klimatpåverkan i Malmö, säger Mats Olsson, säljare på Swerock.

Att gjuta på hög höjd har flera utmaningar, bland annat att få upp betongen. Detta löstes med en lyftkran och en så kallad bask som lyfte upp tre kubikmeter Eco-Betong åt gången. En annan utmaning var att få upp vattentrycket då betongen ska begjutas med vatten för att behålla sin täthet.

Projektets målsättning är att minska på utsläppen av koldioxid, både från material och transporter. Genom att använda Eco-Betong i de prefabricerade elementen, och de konstruktioner som har gjutits direkt på plats, sparas cirka 1 300 ton koldioxid. Det motsvarar att resa med bil cirka 217 varv runt jorden.

– Vi har sett till helheten i det här projektet när det gäller klimatfrågan. Fyrskeppet är vår vägvisare i utvecklingen mot ett mer hållbart byggande, säger Embla Winge, ansvarig för Peabs klimatkoncept.

Fyrskeppet består av fyra huskroppar med totalt 103 bostadsrätter, där den högsta byggnaden består av 14 våningar. Lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning under våren 2024.

 

 

 

Läs mer