MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Klimatsmart betong med stubbar

Klimatneutral betong med stubbar

Klimatneutral betong med stubbar

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Unik metod testas i Sverige.

Skanska testar en unik metod med gamla stubbar som ska göra betongen klimatneutral, rapporterar Sveriges Radio P4. Tekniken som kallas för biokolsbetong används just nu vid gjutningen av bottenplattor till den nya Västerängsskolan i Nybro. Det finurliga är att metoden gör det möjligt att kompensera för all koldioxid som skapas vid tillverkningen.

Hur det går till? Jo, betongen görs om till en kolsänka, förklarar Erik Mohlin som är utvecklingsledare på Skanska:

– En kolsänka uppstår när träden fångar koldioxiden från atmosfären via fotosyntesen och med hjälp av den utrustning som vi har investerat i, så kallad biolyspanna, kan vi fixera kolet så att det aldrig går upp i atmosfären igen som koldioxid. Och allra helst inte när vi lägger in det i en sådan här betonggjutning, säger han till P4.

Träet som används är stubbar från skogsbruk som det är svårt att hitta andra användningsområden för. Stubbarna blir till kol som krossas och blandas ner i betongen.

– Det som är mest spännande är att vi testar något nytt och ser att det finns en möjlighet att faktiskt göra en betongplatta som på sikt kommer kunna binda mer koldioxid än vad som uppkommer vid tillverkningen, kommenterar Skanskas projektchef Tobias Ahlgren till Sveriges Radio P4.

Ny bok: Allt om CCS!

Läs mer