Byggelement minskar sitt klimatavtryck.
Byggelement är leverantör av prefabricerade betongelelement och stomsystem i betong. Skalväggar är en av deras mest efterfrågade produkter och används som bärande väggar i främst bostadshus. Nu lanserar företaget en skalvägg i ECO 50 som minskar utsläppet av koldioxid med hela 2 660 ton per år jämfört med en tillverkning utan alternativa bindemedel i betongen.
– Vi ska leda den här gröna utvecklingen. Det är helt nödvändigt eftersom kundernas efterfrågan på hållbara produkter bara ökar, säger Fredrik Johansson, teknisk chef på Byggelement.
I den nya skalväggen ersätts hälften av cementen med tillsatsmaterialet Merit. När cement ersätts med alternativa bindemedel förlängs härdtiden, därför har Byggelement investerat i nya och fler formbord för gjutningen. På det sättet kan elementen härda längre.
För närvarande pågår också arbete för att ta fram en EDP för den nya produkten. EDP står för Environment product declaration och beskriver produkters miljöpåverkan under hela deras livscykel.
– Utvecklingsarbetet stannar inte här. Vi kommer fortsätta ta fram nya produkter för att kunna erbjuda betongprefab med minsta möjliga klimatavtryck. Nästa mål är en skalvägg i ECO 60, säger Fredrik Johansson.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.