MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Klimatsmart skalvägg

Byggelelement lanserar ECO 50

Byggelelement lanserar ECO 50

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Byggelement minskar sitt klimatavtryck.

Byggelement är leverantör av prefabricerade betongelelement och stomsystem i betong. Skalväggar är en av deras mest efterfrågade produkter och används som bärande väggar i främst bostadshus. Nu lanserar företaget en skalvägg i ECO 50 som minskar utsläppet av koldioxid med hela 2 660 ton per år jämfört med en tillverkning utan alternativa bindemedel i betongen.

– Vi ska leda den här gröna utvecklingen. Det är helt nödvändigt eftersom kundernas efterfrågan på hållbara produkter bara ökar, säger Fredrik Johansson, teknisk chef på Byggelement.

I den nya skalväggen ersätts hälften av cementen med tillsatsmaterialet Merit. När cement ersätts med alternativa bindemedel förlängs härdtiden, därför har Byggelement investerat i nya och fler formbord för gjutningen. På det sättet kan elementen härda längre.

För närvarande pågår också arbete för att ta fram en EDP för den nya produkten. EDP står för Environment product declaration och beskriver produkters miljöpåverkan under hela deras livscykel.

– Utvecklingsarbetet stannar inte här. Vi kommer fortsätta ta fram nya produkter för att kunna erbjuda betongprefab med minsta möjliga klimatavtryck. Nästa mål är en skalvägg i ECO 60, säger Fredrik Johansson.

Rena trissvinsten för Byggelement!

Här är Byggelements nya vd

Byggelement förstärker dubbelt

Läs mer