MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Klimatsmarta betongelement prisas

klimatsmart betong

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Vårbergs vingar skapar nya platser av stödmurar från gångtunnlar.

“Vårbergs vingar”. Ritning: Alice Örnö Ax.

Alice Örnö Ax på Kragh Berglund landskapsarkitekter har utsetts till vinnare i Klimatgalleriets årliga idétävling. Klimatgalleriet bildades för två år sen av Outer Space arkitekter som en mötesplats för arkitektur, design och stadsutveckling med klimatsmarta ambitioner.

Alice Örnö Ax har undersökt möjligheterna för återbruk av intentionerna i stadsbyggandet för 60 år sedan. Som exempel används Vårberg i Stockholm, en plats som är starkt präglad av det sena 60-talets trafikseparerade planering och användning av prefabricerade betongelement. Alice Örnö Ax föreslår att triangulära stödmurar från rivna gångtunnlar ska återanvändas när nya områden byggs.

“Vingmurarna går från typiska inslag i det trafikseparerade landskapet till symboler för framtidens stad”, skriver Alice Örnö Ax i projektbeskrivningen.

Samtliga 17 bidrag till tävlingen finns att beskåda på Klimatgalleriets utställning på Sergels torg i Stockholm fram till den 16 april.


Läs mer