MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

NOxOFF ska ge renare luft

Thomas Betong introducerar NOxOFF

Thomas Betong introducerar NOxOFF

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Thomas Betong introducerar metod som minskar föroreningarna.

Varje år dör 6 700 människor i Sverige på grund av luftföroreningar. Det mesta av föroreningarna består av avgaser från biltrafiken. I avgaserna finns kväveoxider (NOx) som irriterar luftvägarna och ökar risken för bland annat astmaanfall. Vid långtidsexponering ökar även risken för stroke, cancer och hjärt- och lungsjukdomar.

Nu introducerar Thomas Betong innovationen NOxOFF som ska reducera de farliga kväveföroreningarna. Metoden innebär att kväveoxiderna med hjälp av UV-ljus omvandlas till ämnen som sköljs bort med regnet.

NOxOFF är en väl beprövad metod som innehåller titandioxid. När den reagerar med UV-ljus omvandlas kväveoxiden till nitrat (salter), vatten och koldioxid. Metoden är ISO-testad och verifierad, och kan fås som tillval för till exempel balkonger, loftgångar och sockelelement.

– På så vis kan våra produkter bidra till renare luft, säger Mats Karlsson, produktchef på Thomas Betong.

NOxOFF har applicerats på balkongerna till två nybyggda punkthus i området Hasselbacken i Stenungsund.  Både Byggföretaget TM2 och det kommunala bostadsbolaget Stenungsundshem har medverkat i projektet.

– Vi blev kontaktade av Thomas Betong och fick frågan om vi ville vara delaktiga. Det känns spännande att vara med och bidra till en bättre miljö, berättar Magnus Rudén, vd på TM2.

Att som kommunalt bostadsbolag få möjligheten att visa framfötterna är riktigt roligt. Det här projektet på Hasselbacken har en hög innovationshöjd och vi har fokuserat extra mycket på klimataspekten. Tillsammans med satsningen på NOxOFF kommer detta att bli ett projekt vi kan vara stolta över i många år framåt, avslutar Thomas Dahl, projektchef på Stenungsundshem.

Läs mer