Plattbärlagen är i Biobetong IV och uppfyller den högsta nivån i branschorganisationen Svensk Betongs vägledning.
– Betongindustrin är idag en koldioxidintensiv bransch där cementproduktionen står för de absolut största utsläppen. Vi har minskat klimatpåverkan steg för steg genom att ersätta alltmer av cementen med masugnsslagg som alternativt bindemedel, berättar Stefan Östman, som leder arbetet med Biobetong™ inom Heidelberg Materials.
I Svensk Betongs vägledning för klimatförbättrade produkter finns fyra nivåer som motsvarar en minskning av koldioxidavtrycket med 10, 20, 30 respektive 40 procent i jämförelse med en så kallad branschreferens eller ett typvärde.
– Efter en rad fullskaliga tester med nya betongrecept i produktion har vi nu nått hela vägen fram till nivå fyra, vilket är den högsta nivån. Plattbärlagen är den första produkten vi erbjuder i Biobetong IV™ och där står vi redo att leverera i nya projekt, säger Stefan Östman och fortsätter:
– Sedan Svensk Betongs vägledning introducerades 2018 har det hänt en hel del. Framförallt under de senaste åren har det tagit fart och byggbranschen kravställer idag utifrån nivåerna i vägledningen. Våra produkter med tydligt minskat klimatavtryck är en stor konkurrensfördel och på sikt en förutsättning för att ta hem nya affärer.
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.