MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Cemvision och Peab har ingått ett avtal om produktleveranser med start omgående och kommer använda produkten i flera av sina projekt.

Cemvision ingår avtal med Peab

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Cemvision och Peab har ingått ett avtal om produktleveranser med start omgående. Under de kommande åren kommer Peab att använda Cemvisions gröna cement i flera av sina projekt.

Cemvision utvecklar cement som minskar koldioxidutsläppen med över 95 procent jämfört med traditionell cement, genom att ersätta kalksten och fossila bränslen med förädlat industriavfall och grön energi.

– Framtidens bindemedel för betong är cirkulära och har så lågt koldioxidavtryck som det bara går. De produkter Cemvision tillverkar ligger helt i linje med kundernas efterfrågan, säger Ludwig Zetterström, vd på Peabs dotterbolag Swecem.

De kommande leveranserna från Cemvision avses användas i bland annat infrastrukturprojekt, vattenrening, grundläggning och prefabricerad betong.

– Vi är mycket glada att få leverera vår produkt till Peab. Vi ser nu hur grön cement blivit avgörande för hur hela industrier ska kunna nå sina klimatåtaganden. Efterfrågan är redan enorm och alla prognoser pekar på att den bara kommer öka. Detta adresserar vi med en snabbt skalbar produktionsmodell, säger Oscar Hållén, vd på Cemvision.

Tillsammans med andra investerare har Swecem stöttat Cemvision sedan starten. Att nu även ingå avtal om produktleveranser blir en viktig milstolpe för den bredare betongindustrin i Norden, menar Ludwig Zetterström.

– Vi ser att Cemvisions produkter kommer att spela en viktig roll i betongindustrins strävan för klimatneutralitet, parallellt med cementindustrins satsning på CCS. Som en av Nordens största cementanvändare har vi ett ansvar att stödja startups som Cemvision i deras utveckling av nya bindemedel. Det är viktigt för oss att säkra implementeringen av dessa nya lösningar och deras avsättning genom våra betongtillverkande bolag, säger Ludwig Zetterström.

Läs mer