MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Jönköping upp i skyn

Science Park Towers är ett helt kvarter i Jönköping.
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Bygger Science Park som landmärke.

Science Park Towers är ett helt kvarter i Jönköping.

Science Park Towers är ett helt kvarter som uppförs i anslutning till högskolan och befintliga fastigheten Science Park i centrala Jönköping. Kvarteret består av en lägre bas i tegel och fyra torn i olika höjd, från sju till femton våningar.

–Science Park Towers ska bli framtidens mötesplats för näringsliv, entreprenörskap och utbildning med målet att skapa fler entreprenörer, fler tillväxtföretag och en stark regional innovationsmiljö i Jönköpings län. Det är roligt att vi nu är i gång med byggandet där vår målsättning är en hållbar byggprocess med digitalisering i fokus, säger Magnus Olsson, vd på JKPG Fast.

Totalt omfattar byggnaderna omkring 13 000 kvadratmeter och kommer främst att bestå av kontorslokaler men även konferens- och eventytor. Restaurang och lounge byggs i bottenplan. Under mark finns ytor för service och drift.

Mitt i centrala Jönköping byggs just nu Science Park Towers som ska stå klart sommaren 2023. Ambitionen och visionen med Science Park Towers är hög; att skapa landets ledande och mest välkomnade mötesplats för hållbart entreprenörskap och hållbar innovation som verkligen gör skillnad.

– Jönköping är en viktig mötesstad. Det geografiska läget är svårslaget, erfarenheten av att arrangera möten är gedigen och vi har flera bra alternativ när det kommer till lokaler. Det känns fantastiskt att få ett nytillskott på den marknaden så vi kan fortsätta växa som mötesstad och få ytterligare stora kongresser och konferenser till oss och på så sätt skapa attraktivitet för platsen, säger Caroline Törnblad, chef möten & evenemang, Destination Jönköping.

Science Park Towers ligger centralt Jönköping med promenadavstånd till resecentrum, högskolan och flera hotell. Byggnaden kommer att bestå av fyra torn i olika höjder med sju till 15 våningar, fördelat på 13 000 kvadratmeter. Byggnaderna kommer att bestå av kontorslokaler, mötes- och eventytor samt restaurang och lounge i bottenplan. Det kommer också finnas kreativa ytor för möten och nätverkande, touchdown-ytor, studenthub, reception och infopoint samt en takterrass med utsikt över Jönköping.

Som en del i att skapa en mötesplats för hållbart entreprenörskap och innovation utförs projektet med fokus på hållbarhet och resurseffektivitet. En hel del saker har gjorts för hållbarheten. Exempelvis kommer digitala tjänster att användas för att spåra och optimera användningen av maskiner, fordon och verktyg samt miniminera transporter till och från arbetsplatsen. Husen är även projekterade enligt Miljöbyggnad nivå Silver med höga krav på till exempel låg energiförbrukning, god inomhusmiljö och sunda material.

Science Park Towers kommer stå färdigt sommaren 2023 och i slutet av sommaren är det dags för den stora invigningen. Uppdraget är en totalentreprenad som genomförs i partnering. Samarbetet inleddes 2019 och sedan dess har parterna planerat, budgeterat och projekterat för byggnationen. Affären uppgår till cirka 440 miljoner kronor för NCC.

Anrika gjutningar i Jönköping!

Läs mer