MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
GSV, Güteschutzverband Betonschalungen Europa, har gjort en överenskommelse om minimistandarder för former och ställning.

Koldioxidavtryck för form kan beräknas

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

GSV, Güteschutzverband Betonschalungen Europa e.V., en europeisk sammanslutning av tillverkare, leverantörer och användare av form- och ställningssystem, har gjort en överenskommelse om minimistandarder.
För ett år sen inrättades en arbetsgrupp med målet att utveckla en standard för transparent kvantifiering av GSV-produktens koldioxidavtryck (GSV-PCF-standard) för form- och ställningssektorn, och nu är man i mål.
Produktens koldioxidavtryck (PCF) mäter de totala utsläppen av växthusgaser (GHG) som genereras av en produkt under alla dess relevanta faser i materialets livscykel. Det är ett viktigt verktyg för att bedöma en produkts totala klimatpåverkan och identifiera åtgärder för att minska utsläppen i värdekedjan.
Ett av de drivande företagen har varit Doka.

Robert Hauser, vd för Doka.

-För två år sedan satte vi nya standarder inom form- och ställningsindustrin genom att fullt ut beräkna koldioxidavtrycket för mer än 7 000 Dokaprodukter. Vi är stolta över att vi nu också för första gången ha kunnat bidra till att fastställa minimistandarder i branschen, säger Robert Hauser, vd för Doka.
– Detta branschövergripande avtal mellan ledande tillverkare tar oss ett stort steg närmare att bättre kunna jämföra produkters koldioxidavtryck och därmed skapa lika villkor inom form- och ställningsindustrin, säger Julia Weber, hållbarhetschef på Doka.

Läs mer