MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Kolsänka från Finja

Murblock med kolsänka från Finja.
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Serie produkter med inbyggd kolsänka i form av biokol

Finja Betong lanserar en serie produkter med inbyggd kolsänka i form av biokol. Först ut är lättklinkerblocket, Murblock Bas ECO, som har en permanent kolsänka under hela sin livstid på minst 100 år.

– Först lät det osannolikt att vi skulle kunna tillverka ett lättklinkerblock med inbyggd kolsänka men tack vare gediget utvecklingsarbete har vi kommit i mål. Att välja att bygga med Murblock Bas ECO, jämfört med Murblock Bas, innebär en sänkning på minst 50 procent av GWP*, Global Warming Potential, vilket motsvarar den ingående cementens klimatpåverkan, säger Magnus Andersson vice vd på Finja Betong.

Det unika med Murblock Bas ECO är således att det innehåller biokol. Dess lagrade kolatomer hindras från att komma i kontakt med syre och därmed också från att omvandlas till koldioxid och hamna i atmosfären.

Den betydande sänkningen av det nya lättklinkerblockets klimatpåverkan i kombination med klimatkompensation, via ett brasilianskt biogasprojekt certifierat enligt Gold Standard, gör att produkten tar plats i företagets gröna ECO-linje med klimatpositiva byggprodukter.

Kompletterande produkter inom ramen för Finja Betongs biokolssatsning kommer inom kort.

* Avser modul A1-A3 (ISO14025:2010) samt indikator GWP-total (EN 15804+A2). För livscykelanalyser daterade före 2022 används indikator GWP (EN 15804+A1).

Nytt nätfäste från Finja!

Läs mer