MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Lindelöf prisas

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Nominerad till Betonggalan men får pris redan nu.

Andreas Lindelöf, VBK, är en av de nominerade till Årets Betongkonstruktör på Betonggalan den 17 november. Nu har han tilldelats Samhällsbyggarnas pris Excellence in Civil Engineering 2022.

– Andreas Lindelöf är en verklig spjutspets på sitt område, vilket i sig är värt att belöna. Att han också sprider sina kunskaper har en avgörande betydelse för att stärka samhällsbyggandet och oss samhällsbyggare, säger Joanna Messmer, vd på Samhällsbyggarna.

Andreas Lindelöf har arbetat med Karlatornet i Göteborg sedan 2015. När den står färdig 2024 är den 245 meter hög och utgör startskottet för utbyggnaden av den nya stadsdelen Karlastaden. Han ansvarar för det tekniska arbetet med konstruktionen, vilket innebär allt beräknings- och dimensioneringsarbete i projektet liksom byggnadens övergripande beteende.

Den kanske mest omtalade delen av bygget är utriggarna som ökar den horisontella stabiliteten. Det är en komplex konstruktion med kraftiga betongväggar och mycket armering.

Både Andreas Lindelöf och dess upphovsman Ola Serneke föreläser på Betonggalan.

Juryn till Excellence in Civil Engineering 2022 har bestått av Joanna Messmer, vd, Samhällsbyggarna, Jan Wejdmark, senior partner, Newsec, Malena Havenvid, civilingenjör, doktor i företagsekonomi och lektor i byggprojektledning, KTH, Stefan Engdahl, planeringsdirektör, Trafikverket, Ann-Louise Lökholm, vd, Sweco Sverige och Kajsa Hessel, vd, Svensk Byggtjänst

Motiveringen lyder:
Extraordinärt komplexa konstruktioner kräver extraordinär teknisk talang. Andreas Lindelöf är en sådan person. Trots sin unga ålder är han mer än väl mogen uppgiften att leda nationellt och internationellt omtalade projekt. Dessutom har han genom ständig nyfikenhet och en stor portion systematik tagit rollen som en av Sveriges främsta höghusexperter.
Men kunskaperna har inte stannat i projekten. Andreas delar ständigt med sig av erfarenheter genom seminarier och föreläsningar, i både akademiska sammanhang och inom branschen. Andreas Lindelöf är en sällsynt tillgång för hela samhällsbyggandet. Därför tilldelas han Excellence of Civil Engineering 2022.

Vinnaren av utmärkelsen Excellence in Civil Engineering tilldelas skulpturen V-kronan av konstnären Carl-Gustaf Ekberg.

Läs mer