För att minska koldioxidavtrycket reduceras cement- och pastainnehållet i betongen. Samtidigt går utvecklingen mot att man måste använda alternativa ballastmaterial, till exempel maskinsand och krossad sten, eftersom den naturliga förekomsten av ballastmaterial fasas ut.
För att lösa det här problemet har Master Builders Solutions lanserat ett nytt betongtillsatsmedel – MasterCO2re™ 5210 – som är särskilt anpassat efter kraven på betongelementproducenter. Produkten används redan av flera betongelementtillverkare, bland annat Borensbergs Cementvarufabrik i Östergötland.
-Med MasterCO2re 5210 har vi kunnat minska vårt koldioxidutsläpp. Den totala cementförbrukning i vår fabrik har minskat avsevärt samtidigt som vi får en bättre slutprodukt med högre hållfasthet än tidigare. Med endast små justeringar av mängden MasterCO2re 5210 så ändras reologin i betongen och vi kan förhålla oss till de olika årstiderna utan att behöva blanda i andra tillsatsmedel, säger Tobias Ram, produktionschef på Borensbergs Cementvarufabrik.
Den nya tillsatsen bygger på en unik patenterad teknik, Intelligent Cluster System (ICS), som gör den färska betongen stabil och underlättar gjutningsarbetet, utan att påverka de reologiska egenskaperna, även vid reducerat cement- och vatteninnehåll eller vid användning av problematiska ballastmaterial.
-Vi har god erfarenhet av att MasterCO2re ger en känsla av att man har tillsatt extra cementpasta i betongen, trots att man i själva verket har gjort det motsatta. Det såg vi för exempel hos Borensberg, där vi gjorde en besparing i cementhalten, säger Sebastian Wåhlstrand, Account Manager Master Builders Solutions.
Eftersom både kostnaden och koldioxidutsläppen i samband med betong är så viktiga, har Master Builders Solutions utvecklat en speciell betongkalkylator, ECO2NOW™. Med ECO2NOW™ kan de hjälpa betongtillverkare att beräkna koldioxidutsläpp, vattenförbrukning och kostnader för olika betongblandningar. På så sätt är det möjligt att snabbt jämföra alternativa blandningar och illustrera de fördelar som kan uppnås genom att byta till ett nytt betongrecept.
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.