MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Över tusen byggbolag kan gå i konkurs

Byggbolag går i konkurs

Byggbolag går i konkurs

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Nästan dubbelt så stor konkursrisk för byggföretag som för ekonomin i stort.

De närmaste tolv månaderna riskerar 1 200–1 400 byggbolag gå i konkurs. Det framgår av en ny prognos från data- och analysföretaget Dun & Bradstreet som visar på uppemot 35 procent fler konkurser kommande år jämfört med 2019, som konjunkturmässigt var ett normalår, skriver Branschaktuellt.

Prognosen baseras på uppgifter om kreditvärdigheten hos nästan 70 000 byggföretag. Uppgifterna har sedan kombinerats med historiska data för kreditvärdighetsbetygen och nya liksom befintliga bolag utan kreditbetyg.

Korrelationen är stark mellan kreditvärdighet och konkursrisk. Av de byggbolag som gick i konkurs första halvåret i år hade 65 procent kreditratingbetyget det lägsta betyg som går att få (C) ett år innan konkursen.  Endast 0,25 av de konkursdrabbade företagen hade den bästa kreditratingen, AAA.

Även andelen betalningsanmärkningar bland byggbolagen ligger över snittet för ekonomin som helhet. Under juli i år ökade de med 9,9 procent jämfört med samma månad 2022. Enligt Branschaktuellt är den drivande faktorn att skulder till privata aktörer har ökat sedan pandemiutbrottet 2020. Resterande betalningsanmärkningar kommer från allmänna mål som rör skulder till staten, så som skatter och avgifter.

Men konkurserna är redan ett faktum. Mellan 1 januari och 13 augusti i år gick 865 bolag i byggbranschen i konkurs, vilket är 31,3 procent fler jämfört med samma tid förra året. Konkurserna berörde främst företag med fem till nio anställda och tio till 50 anställda. 

200 utan jobb när Attacus går i konkurs

Läs mer