– I Skidstaven visar vi att det är fullt möjligt att nå samma energiprestanda i äldre flerbostadshus som i nyproducerade. Det är en lönsam investering i planetära termer, men betydligt svårare att motivera ekonomiskt, trots en halverad energikostnad, säger Anders Joachimsson, chef för hyresfastigheter, HSB Stockholm.
I Skidstaven har teoretiska antaganden omsatts i praktiken. Utgångspunkten i projektet har varit att besvara frågan hur långt det är möjligt att med all tillgänglig teknik sänka energianvändningen i en typfastighet från 1940-talet.
Något som krävt medvetet och ovanligt stora energiinvesteringar jämfört med ett genomsnittligt ROT-projekt. Med bland annat bergvärme och solceller, tilläggsisolering och FTX-ventilation har energianvändningen i den 70 år gamla fastigheten minskat från 203 till 69 kWh/kvm/år – en minskning med 66 procent.
– Det är i nivå med energikraven för nyproduktion vid tidpunkten för renoveringen och innebär att vi förflyttat Skidstaven från energiklass G till C, säger Anders Joachimsson.
Frågan om att sänka energianvändningen i det befintliga beståndet är central för många fastighetsägare, både av kostnads- och klimatskäl. Och frågan har aktualiserats ytterligare i och med EU:s energiprestandakrav EPBD, som innebär att energianvändningen i bostadshus ska minska påtagligt de närmsta årtiondena, där 55 procent av minskningen ske i byggnader som i dag har sämst energiprestanda.
– Vi välkomnar ökade krav, det är ett måste. Men det är även ekonomiskt stöd för energirenoveringar. I Skidstaven har vi en återbetalningstid på cirka 30 år, vilket ingen fastighetsägare kan motivera. Ska branschen lyckas ställa om behöver energieffektiveringsstödet återinföras, avslutar Anders Joachimsson.
Energiåtgärder i Skidstaven
Skidstaven 1 uppfördes 1948 och rymmer med sina tre huskroppar 36 lägenheter om 1–3 rok. Fastigheten förvärvades av HSB Stockholm år 2010, och stamrenovering genomfördes 2013–2014. Därefter har följande åtgärder vidtagits i fastigheten:
• Montering av energieffektiva fönster och balkongdörrar
• Tilläggsisolering samt fasadrenovering
• FTX-system med utvändiga tilluftskanaler
• Installation av ny bergvärmeanläggning
• Installation av solceller på taken (96 paneler)
• Energieffektiva torkskåp i tvättstugan, med värmeåtervinning
• Installation av temperatur- och fuktgivare i samtliga lägenheter
• Scada-system för övervakning och styrning av fastigheten
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.