MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Smidmek tar hem stororder

Smidmek tar hem stororder.

Smidmek tar hem stororder på lagerhall

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Största logistikprojektet någonsin.

Trots lågkonjunktur i byggbranschen har Smidmek tagit hem sitt största logistikprojekt någonsin. Ordern gäller en avancerad lagerbyggnad i Ramlösa söder om Helsingborg. Summan är på 160 miljoner kronor.

– Vår orderstock slår rekord, det är enormt glädjande, säger Smidmeks vd Victor Hallberg.

Projektet som har beställts av Peab omfattar två hallbyggnader med tillhörande kontor. Den ena byggnaden är tolv meter hög och har en yta på 16 000 kvadratmeter. Den andra byggnaden är på 40 000 kvadratmeter där omkring halva ytan har en takhöjd på hela 25 meter.

Det är en höjd som komplicerar det hela där väldigt speciella profiler i stommen får specialtillverkas. Men vi har lång erfarenhet av den här typen av utmaningar, säger Victor Hallberg.

Byggnaderna gör det möjligt med modern högautomatiserad lagerhållning. Stommen som är av stål monteras till stor del av Smidmeks egen montageavdelning. Tidplanen är tight och projektet drar igång vid årsskiftet.

Liksom flera gånger tidigare har Smidmek samarbetat med Jkab Arkitekter i Helsingborg.

Uppdraget har haft höga krav inte bara på hållbarhet utan också på estetik, säger chefsarkitekt Fredrik Cardell. En stor logistikbyggnad tar mycket plats och syns på långt håll, då är det både viktigt och helt rätt att även satsa på estetiska värden.

Smidmek är en del av Peab Byggsystem och aktör inom projektering, leverans och montage av prefabricerade stommar.

Ny Smidmek-stomme levereras i Borås!

Största bostadsaffären för Smidmek

ECO-stommar minskar avtrycket

Läs mer