MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Trafikverket provar lining

Trafikverket provar betonglining.
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Betonglining provas i Bergslagen.

Dunsjö–Jakobshyttan är en del av Godsstråket genom Bergslagen som nu byggs om till dubbelspår. Entreprenaden fungerar som pilotprojekt för att testa betonglining i järnvägstunnlar och ge Trafikverket erfarenhet för kommande projekt, skriver Stordådh Kommunikation.

Betongliningen gjuts på plats med en tolv meter lång form som går på räls.

– Formen skjuts på plats, trycks upp mot tunneltaket och fixeras. Därefter gjuter vi och när betongen brunnit flyttas formen för nästa gjutning. Det går en vecka mellan varje gjutning, säger Joakim Bryntesson, till Stordådh Kommunikation.

Hans Eriksson berättar att vattentätt membran och betonglining används för att få en robust konstruktion som är i princip underhållsfri.

– Betonglining är en dyr lösning. Men alternativet är att stänga av trafiken i tunneln med jämna mellanrum för att göra underhållsarbete. Det kostar samhället väldigt mycket i längden.

Tunneln i projektet är relativt kort och används därför som pilotprojekt för att testa platsgjuten lining. Trafikverket planerar flera väldigt långa tunnlar på bland annat Ostlänken, och metoden behöver testas. Bland annat vill Trafikverket ha svar på om lining är en bra metod, vilken typ av lining som ska användas och hur mycket det kostar.

275 nya blåsor på Kymlingelänken!

Läs mer