MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Heidelberg Materials lanserar under hösten 2024 en ny cementprodukt med iblandning av ett vulkaniskt material från Island.

Vulkanaska tillbaka på marknaden

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Heidelberg Materials lanserar under hösten 2024 Bas Plus VPI, en ny cementprodukt som minskar koldioxidutsläppen med 20 procent. Hemligheten är en blandning av cement med Volcanic Pozzolan Iceland, ett vulkaniskt material från Island.

VPI, Volcanic Pozzolan Iceland, är en så kallad naturlig puzzolan, som har reaktiva egenskaper i likhet med cement och kan därför ersätta en del av cementet i den färdiga produkten. VPI-materialet för inte med sig någon miljöpåverkan till skillnad från cementets huvudsakliga råmaterial kalksten, som genererar koldioxid när det bearbetas i cementugnen.

slideshow image

Det vulkaniska materialet utvinns i Heidelberg Materials täkter på Island där det finns tillgängligt i stora volymer och därmed är en långsiktig resurs.
Framställningen av Bas Plus VPI sker i Slite, där VPI-materialet blandas i cement efter att först ha malts till ett fint pulver i företagets anläggning i Degerhamn på Öland. Efter tillverkning av den slutliga cementprodukten i Slite på Gotland distribueras den till silostationer runt om i landet.

Bas Plus VPI kommer från och med november finnas tillgänglig på marknaden.

Läs mer