MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Kalksten kan odlas!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Alger kan odlas till kalksten, enligt forskning!

Forskare har hittat en metod för att göra cement där utvinningen av kalkstenen ersätts med odling av kalksten, enligt warpnews.se. Genom att den här processen kan produktionen av cement bli helt klimatneutral – och kanske till och med absorbera mer koldioxid än vad den släpper ut.

Det är ett projekt som drivs av University of Colorado Boulder och University of North Carolina Wilmington där man utvecklat en metod där alger används för att odla kalksten, istället för att bryta den. Den odlade kalkstenen kan sedan användas i cement, och således försvinner stora delar av de växthusgasutsläpp som vanligtvis är kopplade till cementtillverkning.

– Vi tror att vi har en av de bästa, om inte den bästa lösningen för cement- och betongindustrin för att adressera dess kolproblem, säger Wil Srubar, chefsutredare i projektet.

Metoden innebär inte bara att utsläpp minskar genom att man undviker att utvinna och att bränna kalkstenen, utan även genom att den algbaserade kalkstenen absorberar koldioxid genom fotosyntes. Utöver att 2 gigaton koldioxid undviks att släppas ut, skulle 250 ton koldioxid bindas i kalket, förutsatt att all cementproduktion övergår till den här metoden, skriver University of Colorado. Enligt Srubar är det teoretiskt möjligt att den här övergången sker över natten, genom att biogen kalksten bara kopplas in i den moderna cementtillverkningen, och brytningen av kalksten avslutas.

– Vi ser en värld där användningen av betong, så som vi redan är bekanta med den, är en mekanism för att läka planeten. Vi har verktygen och tekniken för detta idag, säger Wil Srubar.

Mikroorganismerna som krävs för processen är hårdlivade små varelser, som kan leva i båda varmt och kallt, både i sötvatten och saltvatten. Således finns det inga direkta miljömässiga hinder för att odla kalksten världen över. Enligt forskarslagets uppskattning krävs det ungefär 1 till 2 miljoner tunnland av öppna vattendammar för att tillverka allt kalk som USA behöver under ett år, vilket motsvarar ungefär 1 procent av all landmassa som används till att odla majs i USA.

Utöver just kalksten kan mikroalgerna även användas till att utvinna bland annat proteiner, sockerarter och kolhydrater som kan användas i biobränsle, mat och kosmetika. Således kan algerna också bli en källa till andra, dyrare biprodukter – och därmed hjälpa till att minska kostnaderna för själva kalkproduktionen.

Läs mer