Minskad klimatpåverkan med 25 procent.
Nu är Gjuteriet i Malmö färdigställt. Swerocks bidrag till en mer hållbar fastighet är en ECO-Betong där klimatpåverkan minskats med 25 procent.
– Med ECO-Betong ställer vi om för en minskad klimatpåverkan. Vi är stolta över att få vara en del av hållbarhetsarbetet i Oatlys nya lokaler men även i Malmö Stad i stort, säger Mats Olsson, säljare på Swerock.
Gjuteriets bottenplatta är liksom trapphusen gjutna med ECO-Betong som har producerats lokalt på Swerocks betongfabrik i Malmö. I ECO-Betong ersätts delar av cementen med Merit, en biprodukt från stålindustrin, för att reducera utsläppen av koldioxid.
– Att kunna addera ECO-Betong till en byggnad som genomsyras av återbruk, känns som fastighetsutvecklare väldigt roligt. ECO-Betong bidrar till att sänka husets klimatpåverkan och rimmar väl med Varvsstadens övergripande hållbarhetsarbete, säger Magnus Alfredsson, Projektchef Varvsstaden AB.
Den cirka 4 900 kvadratmeter stora byggnaden, som är en av tre finalister i branschtävlingen Årets Bygge, ligger i Varvsstaden och kommer nu att bli livsmedelsföretaget Oatleys nya huvudkontor.
Totalt har Swerock levererat 1 243 kubikmeter ECO-Betong till Gjuteriet som till stor del uppförts med hjälp av återbruk då projektet haft ett tydligt hållbarhetsfokus redan från början. Bland annat har 40 000 återbrukade tegelstenar från andra demonterade fastigheter i området kommit till användning.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.