MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Gjuteriet invigs med ECO-Betong

Hållbarhet i Gjuteriet

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Minskad klimatpåverkan med 25 procent.

Nu är Gjuteriet i Malmö färdigställt. Swerocks bidrag till en mer hållbar fastighet är en ECO-Betong där klimatpåverkan minskats med 25 procent.

– Med ECO-Betong ställer vi om för en minskad klimatpåverkan. Vi är stolta över att få vara en del av hållbarhetsarbetet i Oatlys nya lokaler men även i Malmö Stad i stort, säger Mats Olsson, säljare på Swerock. 

Gjuteriets bottenplatta är liksom trapphusen gjutna med ECO-Betong som har producerats lokalt på Swerocks betongfabrik i Malmö. I ECO-Betong ersätts delar av cementen med Merit, en biprodukt från stålindustrin, för att reducera utsläppen av koldioxid.

– Att kunna addera ECO-Betong till en byggnad som genomsyras av återbruk, känns som fastighetsutvecklare väldigt roligt. ECO-Betong bidrar till att sänka husets klimatpåverkan och rimmar väl med Varvsstadens övergripande hållbarhetsarbete, säger Magnus Alfredsson, Projektchef Varvsstaden AB. 

Den cirka 4 900 kvadratmeter stora byggnaden, som är en av tre finalister i branschtävlingen Årets Bygge, ligger i Varvsstaden och kommer nu att bli livsmedelsföretaget Oatleys nya huvudkontor.

Totalt har Swerock levererat 1 243 kubikmeter ECO-Betong till Gjuteriet som till stor del uppförts med hjälp av återbruk då projektet haft ett tydligt hållbarhetsfokus redan från början. Bland annat har 40 000 återbrukade tegelstenar från andra demonterade fastigheter i området kommit till användning.

Swerock världsunika

Nytt labb för Swerock

Läs mer