MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Heidelberg Materials och Metsä Wood i samarbete

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Nytt hybridelement utvecklas genom branschöverskridande samverkan.

Heidelberg Materials Precast Contiga samarbetar med finska träproducenten Metsä Wood. Genom att kombinera betong och trä är målet att utveckla och lansera ett hybridelement med lågt koldioxidavtryck.

– Hela byggbranschen genomgår en omvandling och samtidigt som övergången till klimatneutral betong 2030 är i full gång arbetar vi med flera andra värdefulla initiativ för att minska byggmaterialens klimatavtryck. Det innebär att minska råvaror i hela värdekedjan, se till att vi använder rätt material på rätt plats och utveckla nya produkter, säger Daniel Eriksson, divisionschef för Heidelberg Materials, Norrtälje.

Resultatet när man kombinerar klimatförbättrad betong med trä, är en ny typ av byggelement med hög hållfasthet och hållbarhet samt lägre vikt och koldioxidavtryck. Hybridelementet kommer att ha uppskattningsvis 70 procent lägre klimatpåverkan och är ett så kallat sandwichelement som kommer att passa bra till fasadväggar med hög motståndskraft mot väder och vind. Den är konstruerad med Metsä Woods Kerto LVL Q-panel som en bärande kärnpanel och med en yttre panel av Heidelberg Materials klimatförbättrad betong.

– Hybridelement kommer att bli ett värdefullt tillskott till vår befintliga produktportfölj av prefabricerad betong och stål inom en snar framtid, säger Daniel Eriksson.

På produktionsanläggningen i Norrtälje har en prototyp av hybridelementet tagits fram och mindre hybridelement har provgjutits för att verifiera tillverkningstekniken. Nästa steg under året är att bygga en realistisk testbyggnad för att utvärdera olika konstruktioner och hur hybridelementet reagerar när det utsätts för fukt och olika krafter.

– Genom att utveckla ett hybridelement vill vi se hur de olika tekniska egenskaperna hos trä och betong kan samverka för att stödja varandra i byggnadskonstruktioner., säger Jussi Björman , affärschef på Metsä Wood.


Läs mer