MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
SinFin tillverkar betong med modifierat svavel, vilket gör det 100 procent cirkulärt. En framtida marknad är järnvägsslipers och just nu har de fått en förfrågan på 1 000 slipers.

Cirkulär betong med svavel

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

SinFin tillverkar betong med modifierat svavel, vilket gör det 100 procent cirkulärt. En framtida marknad är järnvägsslipers och just nu har de fått en förfrågan på 1 000 slipers.

Med SinFins sätt att ta fram och producera betong så byter man ut cementen som bindemedel och använder istället modifierat svavel. Resultatet blir en betong som härdar snabbare, kan återvinnas i all oändlighet, uppnår full hållfasthet omedelbart och som dessutom kan inkapsla farligt avfall i betongen, enligt företaget.

– Som rutinen är nu så vänder man sig till olika företag när man som bolag har farligt avfall och behöver deponera det. Tar vi istället hand om det belastar avfallet inga deponier och det blir dessutom billigare för bolagen som slipper avfallsavgifterna, säger Peo Larsson, ägare av SinFin.

SinFins betong kan inte användas i en bärande konstruktion, där risk för brandbelastning finns. Hos Rise i Skellefteå pågår tester av betongen.

En av de första marknaderna som SinFin siktar på är järnvägen och en förfrågan om 1 000 betongslipers har inkommit till. Dessutom finns en förfrågan på 1000 stycken legoblock i betong.

Bakom SinFin står Peo Larsson från Sandviken som har drivit flertalet egna bolag de senaste 40 åren. Kakel och klinkerbutiken Plattmetropolen blev startskottet, efter det följde en importverksamhet i Gävle hamn, en franchisekedja, butik på Åland, fastighetsbolag, byggbolag och återvinningsprojekt.

– Just nu tittar jag på teambygge. Med min erfarenhet är det jätteviktigt att hitta rätt folk för att lyckas. Jag ser till exempel att framtida investerare inte bara bidrar med kapital utan även kompetens. Sedan håller jag på att titta på att sätta upp en mindre pilotanläggning i Gävle, säger Peo Larsson.

Läs mer