MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

ECO-stommar minskar avtrycket

Smidmek levererar ECO-stommar till norra Sverige

Smidmek levererar ECO-stommar till norra Sverige

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Smidmek levererar till norra Sverige.

Smidmek levererar ECO-stommar till norra Sverige

Smidmek är en del av Peab Byggsystem och aktör inom projektering, leverans och montage av prefabricerade stommar. Nu är tre bostadsprojekt i full gång i norra Sverige där Smidmek levererar ECO-stommar till byggföretaget JSB Construction. Totalt byggs ett hundratal lägenheter fördelade på Järvsö i Hälsingland, Lycksele i Västerbotten och Boden i Norrbotten.

– Både JSB och vi har höga ambitioner på miljöområdet och nu levererar vi ECO-stommar där betongelementen genomgående består av ECO-Prefab som avsevärt minskar klimatavtrycket, säger Mathias Hult, ansvarig för Smidmeks bostadskoncept.

I Lycksele byggs ett hus och i Boden två av typen Bo Punkt, den nya generationens kombohus som JSB Construction bygger för de allmännyttiga bostadsbolagen. I Järvsö uppförs ett hus av typen Bo Lamell, ett standardiserat och priseffektivt flerfamiljshus som också tagits fram för Sveriges allmännytta. Huset i Järvsö omfattar 15 lägenheter i tre våningar. Här levererar Smidmek bland annat balkonger, fasadväggar och lägenhetsskiljande väggar – allt i ECO-Prefab från systerbolaget Byggelement.

– Vi har egna montörer på plats och monterar en våning i veckan, säger Mathias Hult. Sedan installeras och gjuts bjälklagen den kommande veckan. Därefter är det dags för våra montörer att fortsätta med nästa våning.

De långväga transporterna från Stenungsund till Järvsö och vidare till övre Norrland sker så lång det är möjligt med tåg.

– Det är roligt att vi kan få vara en del av den industriella utvecklingen som kräver fler bostäder i norra Sverige, säger Mathias Hult. Vi har sedan tidigare erfarenhet av de utmaningar som kan komma med kalla vintrar och mycket snö.

Smidmek och JSB Construction har samarbetat i drygt tio år och uppfört tusentals lägenheter över hela landet.

Ny Smidmek-stomme levereras i Borås!

Största bostadsaffären för Smidmek

Väsby nästa för Smidmek!

Läs mer