MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Cementfri betong i Sverige!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Thomas Betong gör fullskaletester!

Under det senaste året har Thomas Betong provat ett koncept som bygger på att tillverka betong helt utan cement. Testerna med alternativa bindemedel har genomförts på två västsvenska betongfabriker. Resultatet är en cementfri betong med samma goda egenskaper som traditionell betong, men med ett väsentligt lägre klimatavtryck.

Mats Karlsson, produktchef på Thomas Betong.

–Enligt den nuvarande standarden kan vi ännu inte använda cementfri betong i bärande konstruktioner. Därför testar vi det i stället i andra sammanhang, som till exempel betongblock. Nästa steg blir att ta fram en klimatmässigt motsvarande lika bra produkt som vi kan erbjuda marknaden, säger Mats Karlsson, produktchef på Thomas Betong.

Thomas Betong har som mål att leverera den första klimatneutrala betongen innan 2030.

– Vi arbetar fokuserat med att utveckla nya betongtyper som bygger på att vi vill ersätta delar av cementet med alternativa bindemedel som slagg och olika typer av askor. Att vi nu har tagit fram ett koncept för helt cementfri betong är ett stort steg framåt i utvecklingen, säger Mats Karlsson.

Den cementfria betongen har lika goda egenskaper som traditionell betong när det gäller konsistens, arbetbarhet och hållfasthetsutveckling. Skillnaden är att klimatpåverkan är avsevärt mycket lägre: endast 0,08 kg CO2 per liter betong.

Läs mer